Fallow us on  facebook Caldo Privat Security S.U.  LinkedIn Caldo Privat Security S.U.  Youtube Caldo Privat Security S.U.

SU art 13maiApararea impotriva incendiilor in spatiile pentru comert

In primul rand, in ceea ce priveste masurile de aparare impotriva incendiilor, in cadrul spatiilor pentru comert trebuie sa fie asigurate marcarea si semnalizarea cailor de acces, evacuare si interventie, a locurilor pentru fumat si a mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor.

In spatiile pentru comert fumatul este interzis, cu exceptia locurilor special amenajate, in conditiile legii.Acest lucru se marcheaza la intrarea/intrarile in cladire, prin afisarea, in conformitate cu prevederile standardelor specifice, a simbolisticii si a sintagmei "FUMATUL INTERZIS".

Usile, caile de acces si locurile de depozitare utilizate de serviciul de interventie pentru desfasurarea activitatilor de salvare si stingere a incendiilor trebuie sa fie accesibile in orice anotimp si in orice conditii.

Mai mult, orice utilizator aflat in spatiul pentru comert trebuie sa aiba acces liber si nerestrictionat la caile de evacuare in caz de incendiu.

Se interzice blocarea sau diminuarea gabaritului cailor de acces prin depozitarea de marfuri sau ambalaje, fiind obligatorie verificarea zilnica a cailor de evacuare, pentru mentinerea acestora in stare de practicabilitate. Pe intregul traseu de evacuare din spatiile pentru comert se interzic urmatoarele:

• montarea de oglinzi, perdele, praguri sau alte elemente care pot crea confuzie in perceperea traseului de evacuare;

• amplasarea de dozatoare pentru sucuri/cafea, amenajarea de boxe sau depozitarea de materiale pe holuri, in casele de scari, sub rampele scarilor;

• amenajarea unor locuri de munca sau activitati pe caile de evacuare, inclusiv cele cu caracter de amenajare temporara, cum ar fi: expozitie/prezentare a unor produse promotionale, care reduc gabaritul acestora si care nu sunt prevazute in proiect;

• amplasarea de decoratiuni realizate din materiale combustibile.

Atentie! Caile de evacuare a spatiilor pentru comert nu trebuie sa conduca spre spatii din care evacuarea nu se poate continua.

Se interzice blocarea in pozitie deschisa a usilor caselor de scari, de pe coridoare, a celor cu dispozitive de autoinchidere cu rol de a opri patrunderea fumului si gazelor fierbinti pe caile de evacuare.

Pe timpul desfasurarii activitatii in spatiile pentru comert se interzice incuierea usilor de pe traseele de evacuare a utilizatorilor.

De asemenea, este interzisa mascarea indicatoarelor si a panourilor de marcare a cailor de evacuare, a corpurilor de iluminat de siguranta pentru evacuare, butoanelor de semnalizare, detectoarelor, capetelor sprinkler, stingatoarelor de incendiu cu decoratiuni, postere, afise sau bannere publicitare si alte materiale similare sau prin depozitarea diferitelor materiale.

Indiferent de sezon, caile de acces si interventie se intretin pentru a fi practicabile, curate si libere de orice obstacole, materiale, utilaje, ambalaje, zapada, care ar putea impiedica interventia operativa pentru stingerea incendiilor.

Mentinerea in stare de practicabilitate a cailor de evacuare si interventie reprezinta obligatia proprietarului constructiei in care sunt inglobate spatiile pentru comert.

Caile de evacuare trebuie sa permita evacuarea in siguranta a persoanelor cu dizabilitati motorii.

Social links